Gyermekeinket már egészen kicsi koruktól kezdve arra tanítjuk, hogy óvatosan közlekedjenek, figyeljenek az utcán és nézzenek szét a gyalogátkelő helyeken. Iskolánkban, minden nebuló és szinte kivétel nélkül minden pedagógus, igényes szép jelmezt öltött.

Beszámoló

..a Kiskunlacházi Általános Iskola Vörösmarty utcai telephelyén végzett közlekedési alapvizsgáról a 4. osztályban.

Gyermekeinket már egészen kicsi koruktól kezdve arra tanítjuk, hogy óvatosan közlekedjenek, figyeljenek az utcán és nézzenek szét a gyalogátkelő helyeken. Sokunknak a közlekedésről szóló mondókák is eszünkbe juthatnak: „Állj, ha piros… „Balra nézek, jobbra nézek…”. A közlekedési ismeretek oktatását nem lehet elég korán elkezdeni.

A Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram támogatásával, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybizottság megbízásából egy Közlekedő kisokos elnevezésű munkafüzetet adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A munkafüzeteket a 2020/2021-es tanév 1. félévben az iskolánk minden 4. osztályos tanulója megkapta. A tananyagot a technika, életvitel és gyakorlat órákon több részletben, közösen dolgoztuk fel, így készültünk a március 4-én megtartott kötelező jellegű Tudáspróbára. A vizsga az iskolánk informatika termében, számítógépen, a KRÉTA rendszerén keresztül zajlott.

A tananyag és a vizsga magába foglalta a biztonságos gyalogos- és kerékpáros közlekedést, a közösségi közlekedés szabályait, vagyis a helyes magatartást és viselkedést. Megtanultuk az út részeit, hogy kik a közlekedés résztvevői, és hol közlekedhetnek, a gyalogosokra, kerékpárosokra vonatkozó jelzőtáblákat, az átkelés szabályait, az elsőbbségadást egy-egy kereszteződésben, a figyelemelterelés veszélyeit, a láthatóságot, a takarásból való kilépés veszélyeit, a megkülönböztető jelzést használó járműveket, a kerékpár kötelező felszereléseit, hol szabad és hol nem szabad bringával közlekedni, valamint a vasúti átjárók szabályos megközelítését.

Most, hogy iskolánk minden 4. osztályos tanulója sikeresen vizsgázott, azt is tudják, hogy mi a holttér és a szemkontaktus jelentősége a közlekedésben.

Ne feledjük: kellő ismerettel és kellő elővigyázatossággal sok baleset megelőzhető, vagyis, közlekedj okosan!

Lackó Bálint

pedagógus