PÁLYÁZATOK

HATÁRTALANUL PROGRAM

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja.

A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Linkek:
Bővebb információ (hatartalanul.net)

Szakmai beszámoló, Kiskunlacházi Általános Iskola
HAT-KP-2022/1-000538

1. nap
Kiskunlacháza – Nagyszalonta – Nagyvárad – Királyhágó – Tibód
Reggel 5:30-tól gyülekeztünk, majd 6 órakor útnak indult csapatunk 45 fő diákkal és 5 fő felnőtt kísérővel Erdély felé. Első településünk Nagyszalonta volt, ahol találkoztunk az idegenvezetőnkkel. Ő kalauzolt bennünket tovább. Átsétáltunk a Szobor Parkon, ahol Bocskai István szobránál az erdélyi fejedelem életútját felelevenítettük, és kibővítettük a diákok történelmi ismereteit. Ezután a Csonka toronyban meglátogattuk az Arany János Múzeumot. Felelevenítettük Arany János életét, kapcsolódóan a hatodikos irodalmi tananyaghoz. Zárásként Arany János: Toldi Előhangját mondták el a gyerekek, és elhelyeztük a megemlékezés koszorúját is. Következő állomásunk Nagyvárad volt, ahol meglátogattuk az Ady Endre Emlékmúzeumot. Magyar szakos kolléganőnk röviden ismertette Ady Endre életrajzát, majd elhangzott egy vers is, amit egyik tanulónk mondott el. Itt is elhelyeztük koszorúnkat. A következő pihenőhely történelmi jelentőségű, a Királyhágó. Az Erdély kapujaként is emlegetett Király-hágó Romániában, a Réz-hegységben, Kolozs és Bihar megye határán, 582 méter magasságban található. Földrajzi helyzetét tekintve sok történelmi személyiség fordult meg ezen a helyen. Tovább indultunk hosszú utunkra. Mivel kicsit későn indultunk, és az állomásokon, pihenőhelyeken is sok időt töltöttünk este 11 órakor értünk szálláshelyünkre, a Hajnalcsillag Panzióba, ahol elfoglaltuk a szobákat. Nagy szeretettel és finom vacsorával fogadtak minket. Ezután rögtön aludni mentünk, mert másnap
ismét sűrű program várt
ránk. Az első napon megtett
kilométerek száma 650.

– Képgaléria – 1. nap (Utazás Erdélybe)
Képgaléria – 1. nap (Nagyszalonta)
Képgaléria – 1. nap (Nagyvárad)
Képgaléria – 1. nap (Királyhágó)
– Képgaléria – 1. nap (Tibód)

2. nap
Tibód – Parajd – Szováta – Korond -Tibód
Reggel 8:00-kor reggeliztünk, majd indultunk Parajdra az Áprily Lajos Általános Iskolába. Itt fogadtak minket az iskola szintén hetedikes tanulói. Rövid ismerkedés után felálltunk az udvaron, és közösen elénekeltünk egy népdalt. Átadtuk az iskola képviselőjének ajándékainkat, melyek tanszerek, színes ceruzák, filcek, kréták voltak. Az iskola udvarán aszfaltrajzokat készíthettek a gyerekek. A diákok közös origami hajtogatáson is részt vettek, ahol egy gyönyörű kusudama gömböt készítettek papírból. Mások az iskola udvara mellet nyíló gyermekláncfűből készítettek koszorút. Tartalmasan töltöttük a délelőttöt. Ezek után meglátogattuk a parajdi sóbányát, ahol felfedeztük a föld alatti világot. Idegenvezetőnk segítségével megismerhettük a parajdi só egészségre gyakorolt hatását. A lenti kápolnában Schubert: Ave Maria című dalát elénekeltem a gyerekeknek, majd szabadon sétálhattak, kipróbálhatták a játékokat, megnézhettek kiállított tárgyakat, és még sóbányászként is lefotózkodhattak. Következő helyszínünk a szovátai Medve-tó volt. Ez Európa legnagyobb heliotermikus tava, amit körbesétáltunk. Az építészeti stílusok megismerésének tekintetében idegenvezetőnk segített. A nap zárásaként Korondot látogattuk meg. Betértünk Józsa János fazekasműhelyébe, ahol megtekinthettük a műhelyt, a fazekasság eszközeit, és a népművészeti tárgyakat. Józsa János a népművészet mestere, s családja is folytatja a fazekas mesterséget. Remekműveiket meg is vásárolhattuk. A Hajnalcsillag Panzióba ismét kis csúszással értünk oda, ahol vacsora után táncházzal összekötött néptáncbemutatót láthattunk. A gyerekek nagyon élvezték, hogy ők is beállhattak táncolni. A nap folyamán összesen megtett kilométerek száma 100.

Képgaléria – 2. nap (A panzióban)
– Képgaléria – 2. nap (Parajd)
Képgaléria – 2. nap (Sóbarlang)
– Képgaléria – 2. nap (Szováta)
Képgaléria – 2. nap (Korond)
Képgaléria – 2. nap (Esti táncház)

3. nap
Tibód – Szentegyháza – Hargita – Tibód
Reggel busszal indultunk Szentegyházára, ahol már traktorral vártak minket. Első utunk Márton János kürtőskalács készítő műhelyébe vezetett. Itt mindenki elkészíthette a saját kürtőskalácsát. Ezek után kalácsot eszegetve következett egy traktoros szekerezés a Madarasi-Hargitára. Esős, hideg időt fogtunk ki, de ez sem riasztotta vissza a csapat bő felét, hogy útnak induljon1801 méter magas csúcsra. Hóban, szakadó havasesőben, nehéz terepen vezette őket Márton Ernő túravezető, aki nagyon büszke volt a társaságra, hogy a zord idő ellenére végig csinálták a túrát. Este nagyon fáradtan érkeztünk meg szálláshelyünkre. Mindenkit zuhanyozni küldtünk, mert a havasesős időjárásban mindenki elázott, így száraz ruha átvétele szükséges volt ahhoz, hogy megússzuk betegség nélkül a napi programot. Ezután vacsoráztunk, ami ismét későbbre sikeredett, mint terveztük. Összesen megtett kilométer: 60

Képgaléria – 3. nap (Hargita)
Képgaléria – 3. nap (Traktorozás a Madarasi Hargitára)
Képgaléria – 3. nap (Szentegyháza)

4. nap
Tibód – Fehéregyháza – Segesvár – Kiskunlacháza
Reggeli után elbúcsúztunk szállásadóinktól, majd elindultunk a Hajnalcsillag Panzióból hazafelé. Első úticélunk Fehéregyháza volt, ahol megálltunk a Petőfi emlékhelynél. Közösen elszavaltuk Petőfi Sándor Talpra magyar című versét, majd elhelyeztük koszorúnkat az emlékműnél. Innen indultunk tovább Segesvárra. Segesváron sétáltunk a város történelmi központjában. Megcsodáltuk a gyönyörű kilátást, felelevenítettük a történelmi eseményt, a segesvári csatát, melyben állítólag Petőfi is életét vesztette. Következő, egyben utolsó helyszínünk Déva volt, ahol meglátogattuk a dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyermekotthonát. Előzetes egyeztetés után megvendégeltek minket egy finom ebéddel. Bemutatták az otthont és Böjte Csaba testvér áldozatos munkáját, amivel segíti a rászoruló gyerekeket. Több doboznyi ajándékot gyűjtöttünk, vettünk még itthon, amit a találkozáskor átadtunk az ott dolgozóknak. Innen indultunk haza. Még hosszú út várt ránk. Este fél tízkor érkeztünk a Kiskunlacházi Általános Iskola elé, ahol a szülők már nagyon várták gyermekeiket. Fáradtan, de élményekkel teli érkeztünk meg otthonainkba. A 4. napon megtett összes kilométer 690. A 4 nap alatt 1500km-ert tettünk meg.

Képgaléria – 4. nap (Fehéregyháza)
Képgaléria – 4. nap (Segesvár)
Képgaléria – 4. nap (Déva)

Szakmai beszámoló:
Kiskunlacházi Általános Iskola (HAT-KP-2022/1-000538)