Néhány éve a mi iskolánkban is hagyománnyá vált, hogy szeptember 30-án, azaz Benedek Elek születésnapján megemlékezünk a Magyar Népmese Napjáról. Öröm volt látnunk, ahogy a magyar népmesék dallamára megcsillant a gyermekek szemében a fény és mindenki vidáman dúdolta a jól ismert dallamot.

Magyar Népmese Napja

(2020.11.12)

2005-ben a Magyra Olvasótársaság kezdeményezte, hogy Benedek Elek születésnapja, szeptember 30. legyen a Magyar Népmese Napja. 

” A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönség is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni és meg akarja hódítani és ebben segít többek között a mese is.

 / Csukás István /

„A mese örök”-Népmese napja a Gárdonyi iskolában

A meséknek kiemelkedő szerepe van a gyermekek személyiség fejlődésében. 

Néhány éve a mi iskolánkban is hagyománnyá vált, hogy szeptember 30-án, azaz Benedek Elek születésnapján megemlékezünk a Magyar Népmese Napjáról.

Öröm volt látnunk, ahogy a magyar népmesék dallamára megcsillant a gyermekek szemében a fény és mindenki vidáman dúdolta a jól ismert dallamot. A nagyobb gyermekek segítségével felelevenítettük azokat a fontos dolgokat, amiket a népmesékről tudni érdemes. A kisebbek pedig felsorolhatták, csoportosíthatták a meseszereplőket, varázslatos dolgokat.

A gyermekek nagy örömére két mesét is meghallgathattunk. Laczkó Bálint egy vidám székely népmesét hozott nekünk, amin nagyokat derültünk. A vidám hangulat fokozódott, amikor iskolánk 4.c osztályos tanulója Palkó Lana felolvasta győztes meséjét, A jószívű Tamást, amit az Országos Meseíró Pályázatra írt.

A mesébe illő pillanatok után a tanító nénik az osztályaikban folytatták a mesélést és hozzájuk kapcsolódó játékokkal tették emlékezetessé tanítványaiknak ezt a napot.

Ezen alkalomból az iskolánk által meghirdetett rajzpályázat keretében a gyerekek lerajzolhatták kedvenc meséjüket, mese szereplőjüket.

Jó volt látni, hogy a mai modern világban is, a mese még mindig könnyen felkelti a gyermekek kíváncsiságát, érdeklődését.

Fazekasné Gránicz Mariann

pedagógus