Iskolánkban 2021. február 22-26-a között a Szigetszentmiklósi Tankerület és az Országos Mentőszolgálat jóvoltából „Újraélesztés gyakorlati oktatás”-ra került sor a 7. osztályos diákok részvételével és a járványügyi szabályok betartásával.

Újraélesztés és elsősegélynyújtás oktatás hete a Munkácsyban

Iskolánkban 2021. február 22-26-a között a Szigetszentmiklósi Tankerület és az Országos Mentőszolgálat jóvoltából „Újraélesztés gyakorlati oktatás”-ra került sor a 7. osztályos diákok részvételével és a járványügyi szabályok betartásával. A gyakorlatokat iskolai pedagógus tartotta, aki részt vett az Országos Mentőszolgálat felkészítő tanfolyamán. A diákok biológia, testnevelés és életvitel órákon 10 fős csoportokban sajátították el a gyakorlat részegységeit.

A gyakorlathoz szükséges eszközöket 1 db mellkaskompresszió begyakorlására alkalmas oktató bábut, és 1 db félautomata defibrillátort a Szigetszentmiklósi Tankerület biztosított számunkra.

Az oktatás első szakaszában elméleti ismereteket szereztek a tanulók, és megfigyelték a folyamatát, majd a második szakaszban párokba rendeződve egymást segítve gyakorolták az újraélesztést, valamint megismerkedtek egy életmentő telefonos applikáció használatával, a „SzívCity”-vel.

A diákoknak szóló tantermi oktatás az alábbi gyakorlati részegységekre tagolódott:

– Magatartási szabályok a bajbajutott környezetében, a mentőhívás szabályai
– Reakcióképtelen beteg vizsgálata
– Mellkasi kompressziók
– A (fél)automata defibrillátor használata
– A részegységek összefűzése, komplex laikus újraélesztés.

A diákok nagyon élvezték a feladatokat, de ugyanakkor felelősségteljesen viselkedtek és komoly tapasztalatokkal gazdagodtak. Véleményem szerint az oktatás elérte célját, mely szerint az elsősegélynyújtó legfontosabb feladata saját maga és a beteg védelme, a nyugalom megőrzése, határozott, empatikus, emberséges viselkedés és  segítségnyújtás embertársunknak.

Tóth Erika

pedagógus