Hagyományainkhoz híven az idei tanévben is megtartottuk a Fenntarthatósági témahetet, mely április 22-én a Föld napjával indult. Ezen a napon a Művelődési házban egy rendkívüli földrajz óra keretében a Föld élővilágának sokszínűségéről és David Attenborough munkásságáról néztünk meg filmeket, hallgattunk idézeteket, énekeltünk, és a gyerekek válaszoltak a feltett kérdésekre. Vendégül láttuk Magyar János őslénytan kutatót, aki a dinoszauruszokról, illetve az iharkúti magyarországi kutatásokról beszélt, mutatott néhány itt talált leletet is.

Fenntarthatósági témahét

(2024. április 22-26.)

„Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell menteni a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább.”

(David Attenborough)

Hagyományainkhoz híven az idei tanévben is megtartottuk a Fenntarthatósági témahetet, mely április 22-én a Föld napjával indult. Ezen a napon a Művelődési házban egy rendkívüli földrajz óra keretében a Föld élővilágának sokszínűségéről és David Attenborough munkásságáról néztünk meg filmeket, hallgattunk idézeteket, énekeltünk, és a gyerekek válaszoltak a feltett kérdésekre. Vendégül láttuk Magyar János őslénytan kutatót, aki a dinoszauruszokról, illetve az iharkúti magyarországi kutatásokról beszélt, mutatott néhány itt talált leletet is. Köszönjük a helyszín biztosítását Felméri Ljubicának, és a technikai hátteret Kovács Árpádnak és Sulek Szabolcsnak.

Kedden csatlakoztunk a szemétszedési akcióhoz, osztályonként az iskola melletti területet tisztítottuk meg. Szerdán a hetedik osztályosokkal megtekintettük és közreműködtünk Áder János volt köztársasági elnök online tanóráján.

Egész héten megtekinthették az aulában felállított paravánokat, illetve Balázs Katalin tanárnő jóvoltából az ebédlői faliújságon is megjelentek, a gyerekek rajzai által a Földünk csodálatos élőlényei. Az udvarban felállítottuk a tavalyi pályázati pénzből vásárolt magas ágyást, illetve a komposztálót is. A magas ágyásba gyógynövényeket ültettünk, Gera Imre tanár úr jóvoltából. Ehhez kapcsolódott az egyik feladatunk, a Gyógynövény-nyomozás, vagyis le kellett írni a növények magyar és latin neveit, gyógyhatásaikat, és egy ételreceptet. Meghirdettünk egy akciót is, hogy mindenki ültessen legalább egy palántát, ezt a nyár folyamán gondozza, erről készítsen feljegyzéseket, így a következő tanévet egy jó jeggyel kezdheti.

Reméljük, hogy minden diákunk vitt haza valamit abból, amit itt hallott, hiszen a sorsunk az ő kezükben lesz. Bízunk benne, hogy sikerül a Földről felelősen gondolkodó gyerekeket nevelni, ezt pici lépésekkel kell elkezdeni.

Petőné Horváth Éva